Кои диети могат да причинят дехидратация и защо?

Диетата на Аткинс е една от тях
25 авг 2021 01:00, Михаела Лазарова
3
Кои диети могат да причинят дехидратация и защо?
Снимка: Istock

Диетата, която избираме, е съобразена с целите, които искаме да постигнем. Повечето диети са разработени или за отслабване, или за нормализиране на здравословните показатели най-общо казано. Сред най-популярните диети в съвременния начин на хранене за постигане на добри здравословни показатели и нормално тегло са кетодиетата, нисковъглехидратната диета, периодичното гладуване или фастингът, високопротеиновите диети, диетата на Аткинс.

Тези диети дават добри резултати в постигането на мечтаното тегло за по-кратки срокове. Ако се следват под лекарско наблюдение биха могли да дадат и добри резултати в нормализирането на някои здравословни показатели, най-вече контрол на риска от диабет, тъй като повечето от тях изключват въглехидратите или ги допускат в малки количества.

Тези диети обаче имат една негативна страна, която през летните горещи месеци може да се окаже по-опасна и това е дехидратацията.

Кои са диетите, които могат да причинят дехидратация и защо?

Диети с високо съдържание на протеини

Високопротеиновите диети, като диетата на Дюкан или палео диетата, са популярни методи за отслабване без глад. Те обаче могат да донесат повече рискове, отколкото ползи за здравето. Това се дължи на голямото количество погълнати протеини. Аминокиселините, до които се разграждат протеините, отделят азот. Големите количества отделен азот в организма се свързва с течностите и водата в тялото, като по този начин ви поставя в риск от дехидратация.

Кетогенна диета

При кетогенната диета въглехидратите са силно рестриктирани. Акцентът в тази диета е върху протеините и мазнините. Когато намалите драстично въглехидратите в храненето, това може да ограничи значително и приема на вода, тъй като освен изпитите чаши, вода се приема и чрез плодовете и зеленчуците. При силно ограничен прием на плодове и зеленчуци нивото на течностите в тялото може да спадне, особено в лятната жега.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зеле със боб е тествано за биологично оръжие. Предстаавете си 50милиона китайци да дойдат само да npъднат в страната ви, а не дай си боже да им дадатибезалкохолно с манитол - направо ще заблатят хиляди декари.
1
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Получавам декомпресия от бобената салата.